MENU DLA DIABETYKA

 

 

 

 

Akcja społeczna „Menu dla diabetyka” została zainicjowana przez nas w listopadzie 2014 roku po to, by pomóc osobom z cukrzycą przygotowywać smakowite i proste dania zgodne z wytycznymi diety cukrzycowej! Wspólnie z partnerami, wśród których znalazły się znane osobowości kulinarne, dietetycy, edukatorzy diabetologiczni, a także media i środowisko blogerów kulinarnych, pracujemy nad stworzeniem narzędzi, które ułatwią diabetykom zmagania z dietą cukrzycową.

W ramach akcji w tym roku zostało przeprowadzonych wiele spotkań z diabetykami, osobami zainteresowanymi zdrowym odżywianiem oraz restauratorami i szefami kuchni w formie warsztatów kulinarnych z dietetyczką, edukatorem diabetologicznym i szefami kuchni.

„Menu dla diabetyka” to także współpraca z producentami żywności i restauratorami. Pracujemy nad tym, aby wybrane restauracje i kawiarnie wprowadziły do swoich kart dania dedykowane diabetykom, prowadzimy także specjalne szkolenia dla personelu lokali gastronomicznych, podczas których uczestnicy uczą się, jak komponować zdrowe posiłki dla diabetyków, jakich zasad należy przestrzegać i jak przeliczać wymienniki węglowodanowe i węglowodanowo-białkowe dań.

 

Z okazji obchodów Światowego Dnia Walki z Cukrzycą została wydaliśmy także wyjątkową książkę kulinarna dla diabetyków, do której przepisy przekazali partnerzy akcji: szefowie kuchni i blogerzy kulinarni. Powstała także strona www.menudiabetyka.pl która jest ciągle rozbudowywaną bazą przepisów oraz porad z zakresu diety cukrzycowej.

Organizatorem akcji jest Instytut Praw Pacjenta i Edukacji Zdrowotnej oraz Koalicja na Rzecz Walki z Cukrzycą. Zadanie współfinansowane przez Ministra Zdrowia.

Strona: http://www.Menudiabetyka.pl

Do pobrania:  ksiazka kucharska_

Do pobrania:   Menu dla diabetyka 55+